GAZETECİ-YAZAR-KARİKATÜRİST HİKMET AKSOY'U KAYBETTİK
Trabzon'un duayen Gazetecilerinden, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti onursal başkanı, gazeteci, yazar, Karikatürist Hikmet Aksoy, uzun zamandır tedavi gördüğü Trabzon Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Anestezi Yoğun Bakım Servisinde 21 Mart 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Gazeteciliği ve yazarlığındaki ustalığını mizahın uluslararası dili olan karikatür sanatı alanında da başarıyla taşıyan, karikatür sanatı alanında tipo ve ofset matbaalar sürecinde mizah sayfalarının çıkmasını ve genç karikatürcülerin yetişmesi için yol açan, karadeniz fıkaralarına sahip çıkarak bir ajans kuran, Trabzon mizahının ağabeyi, bir güzel insanı kaybettik. Gazeteciliğin duayeni, yazarlığın sivri dili, mizahın nuktedanı, karadeniz fıkralarının babası, karikaritürün ustası, sanatın beyefendisiydi.
Trabzon'da tipo baskı gazeteler döneminden, ofset baskı gazetelerin yayınlandığı dönemlere, Trabzon yerelinde Kuzey Haber, Karadeniz Olay, Türksesi gibi gazetelerde genel yayın yönetmenliğinin yanı sıra, yerelde birçok gazetede ki bunların başında Kuzey Haber ve Karadeniz Gazetesi gelmektedir. Taka adıyla uzu yıllar mizah sayfaları hazırlamış ve bu sayede genç karikatürcülerin yetişmesine öncülük etmiştir. İlerlemiş yaşına rağmen, profesyonel duruşunu ve amatör heyecanını kaybetmeyerek uzun yıllar Türkiyenin dört bir tarafında yayın hayatını sürdüren 70'e yakın gazeteye günlük karikatür çiziyordu. Karikatür yarışmalarında jürilikler, okullarda atölye çalışmaları, etkinliklerde panelist ve söyleşi programları, yurt dışı ve yurt içi karikatür sergileri, karikatür, fıkra kitapları, araştırma ve biyografik kitaplarıyla ömrüne bir çok güzelliği sığdırmayı başardı.
HİKMET AKSOY’UN ÖZ GEÇMİŞİ
Gazeteci, yazar, karikatür sanatçısı Hikmet Aksoy 1937 Vakfıkebir-Trabzon doğumlu. Lise öğrenimi sırasında İstanbul gazetelerine muhabirlik yaptı. İlk yazısı 1953’te Vefa dergisinde, 1959-62 arası karikatürleri Türkiye Spor, Son Havadis, Büyük Gazete, Şaka, Tef vb. dergi ve gazetelerde yayımladı. Askerliğini yaptığı Simav ilçesinde Köy Raporu adlı bir gazete çıkardı (1963-65). 1959’dan bu yana Trabzon gazetelerinden Hizmet, Hakimiyet, Son Haber, Türksesi vb. gazetelerinde yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Kuzey Haber ve Karadeniz Gazetelerinde Taka Mizah Sayfaları'nı başlattı. Uzun yıllar yerel basında ve Türkiye genelinde farklı illerde 70 yakın gazetede her gün karikatürleri yayınlandı. Basın kuruluşlarından yirmi civarında ödül aldı. 1996’da Karadeniz Fıkraları Ajansını kurdu. TGC Bizim Gazete’de karikatürleri yayınlandı. Karikaturcüler Derneği üyesi ve TGC Trabzon Temsilcisi olarak görev yapıyordu.
ESERLERİ:
ARAŞTIRMA-İNCELEME: Her Yönüyle Vakfıkebir (1965), Vakfıkebir İlçesi ve Çevresi (1973), Faik Ahmet Barutçu (1995), Trabzon Basını (1998), Karikatürün Trabzon Boyutu (1999).
DERLEME: Made in Karadeniz - Fıkralar (1998), Kemençe Çalayim mi? (2000).HAKKINDA: Dr. Mustafa Duman / Trabzon‘u Anlatan Birkaç Kitap (Cumhuriyet Kitap, 11.7.2002
TRABZONLU HEYKELTRAŞ AZMİ SEKBAN'I KAYBETTİK
Trabzonlu ünlü eykeltraş Azmi Sekban'ı 22 Mart 2020 tarihinde kaybettik. Memleketin yetiştirdiği önemli heykeltıraşlarından biriydi. Trabzon'a yönelik bilinen son çalışması, Trabzon Lisesi önüne yaptığı Atatürk heykeli oldu. Son iki yıl içerisinde çok değerli sanat insanlarımızı ardarda kaybettik. Bu kente değer ve kıymet katan o güzel insanlarımız göçtü gitti aramızdan. Şimdi onlara heykeltraş Azmi Sekban' da katıldı...
Azmi Sekban eserlerinde; tok bir form anlayışı, zevkli bir Modlaj üslubu ve seçkin bir plastik yeteneği sergilemektedir. Heyecan, çoşku ve duygusal dengeyi eserlerinde hissetmek ayrı bir tutkudur. Sanatta yorum; sınırsız ve özgür olmalıdır fikrini her zaman kendine ilke edinmiş bir sanat insanıydı. Sanatçılar, bedenen ölseler de eserleriyle yaşamaya devam edecekler aramızda.
AZMİ SEKBAN'IN KISA ÖZGEÇMİŞİ
İlk,Orta ve Lise tahsilini Sürmene’de tamamladıktan sonra girdiği, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümünden 1980 yılında Yüksek Heykeltraş olarak başarıyla mezun olmuştur.
Sırasıyla; Prof. Şadi ÇALIK, Prof. Hüseyin GEZER, Prof. Tamer BALOĞLU, Prof. Ali Teoman GERMANER gibi değerli hocaların atölyelerinde eğitim almıştır. Öğrencilik yıllarında katıldığı sergiler ve kazandığı ödüllerine, 1981 yılında katıldığı Yeni Eğilimler Sergisi'nde Birincilik ödülüyle de devam etmiştir. 2010 yılında Kızılay’ın 1868’den günümüze kadar konumunu anlatan rölyefi çok başarılı bir çalışmadan dolayı ödül almıştır.
Başlıca eserleri;
- ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ Dünyanın en büyük(5mx50m) ANIT RÖLYEFİ
- Türkiye –İspanya DOSTLUK Anıtı
- Trabzon ATATÜRK ve CUMHURİYET Anıtı
- Kayseri MEDENİYETLER ve CUMHURİYET Anıtı
- B.ÇEKMECE MİMAR SİNAN Anıtı
- Bahçelievler ZAFER ANITI Rölyefleri
- Şişli Ayazağa ATATÜRK Rölyefi
- İstanbul LÜTFÜ KIRDAR Büstü
- Yurdun çeşitli il ve ilçelerinde ATATÜRK Heykel ve Büstleri
- Onlarca okullarda ATATÜRK Köşeleri
- Özel anlamlı Atatürk etkinliklerini anlatan eserler( B.Çekmece de sohbet anını anlatan Rölyef gibi)