Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/sana45org/domains/trabzonsanatevi.org/public_html/counter.php on line 92
 TRABZON SANATEVİ - Etkinlikler
ETKİNLİKLER
MART 2016 | 1. Kadın Festivali (04-06 Mart 2016)
1. KADIN FESTİVALİ (TRABZON CAZILARI) TRABZON SANATEVİ'NDE

 


FESTİVAL ÇAĞRI METNİ


Biz "Trabzon Cazıları", ötekileştirmenin ve cins kırımının hüküm sürdüğü bugünlerde, kadın bilgeliğinin, yaratıcı gücünün kurtuluş yolu olduğuna inanıyoruz. Dünya düzeninin kadınların emekleri üzerine kurulduğunu, yazılan ve anlatılan tarihte kadınların varlıklarının gizlendiğini ve var olan sistemi kadın vicdanının değiştirebileceğini biliyoruz. Sosyal adalet, özgürlük, demokrasi, doğa, şiddetsizlik, eşitlik ve barışın kadın gibi yaşamanın şartı olduğuna dair hiç şüphemiz yok.


Korkulan, gizemli, asi, kötü addedilen kişilere yani cadılara Trabzon’da yöresel dilde “cazı” denir. Büyüdükçe söylediğimiz her aykırı sözde, hakkımızı her aradığımızda, her eşitlik istediğimizde biz de cazı ilan edildik. Bize verilen bu ismi kabullendik. Cazılık bizim için hak aramak, kendine biçilmiş hayatları yaşamaya dur demek, reddetmek ve kendi istediği yaşamı kurmak, hayatı sorgulamak, kısaca insanca yaşanacak bir dünya hayali demektir. İşte bu nedenle biz cazı olmayı seçtik. Dünyayı değiştirmeye kendi çevresinden başlayacak olan herkesi festivale bekliyoruz.


Program ile ilgili ayrıntıları "Aylık/Yıllık Program" bölümünden takip edebilirsiniz...






 

FESTİVALDE NELER OLDU...

 

Anadolu'da, "cadı" anlamında kullanılan "cazı" ifadesinden yola çıkan kadınların hazırladığı festivalde, kadın haklarına, kadın cinayetlerine ve çocuk gelinlere dikkat çekildi. Trabzon'da, Anadolu'da "cadı" anlamında kullanılan "cazı" ifadesinden yola çıkan 25 kadının hazırladığı 1. Kadın Festivali başladı. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Trabzon Sanatevi'nin bahçesinde, "kadın gibi yaşa" sloganı ile organize edilen festivalde, Şebnem Demirelli'nin, "Kimi İnsan Devrime Benzer" adlı çalışmaları sergilendi.


 



 

Demirelli'nin hazırladığı, çeşitli sosyal statüden kadınlara ait ayakkabıların altına bırakıldığı dilek ağacı, siyah kurdelelerin bağlandığı ağacın altına kurulmuş önünde yetişkin erkeğe ve kız çocuğuna ait terliklerin bulunduğu karyola, şiddet görmüş kadının resmedildiği tablonun altında kırılmış tabak, bardak gibi mutfak araç ve gereçlerinin yer aldığı enstalasyon adı verilen yerleştirme çalışmaları dikkati çekti.





 

Ev hanımları tarafından hazırlanan çeşitli mefruşat ürünlerinin ve yiyeceklerin de satışa sunulduğu, stantların yer aldığı organizasyon kapsamında, Türkün Sümerkan, Hamiyet Özen, Dilek Bilge, Nermin Karsan ve Nur Olcayto Koç'a ait fotoğraflardan oluşan sergi açıldı. Festivalin organizasyon görevlilerinden Avukat Bahar Bostan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "cazı" ifadesinin birçok ilde olduğu gibi Trabzon'da da "cadı" anlamında kullanıldığını söyledi.



 

 

Kadın haklarını savundukları için bazı insanların kendilerine cadı dediğini belirten Bostan, "İnsanların bize cadı demesinden yorulmadık. Cadı ismini biz kabullendik ve kendimizi cazı ilan ettik. Onlara 'artık siz zahmet etmeyin, siz söylemeyin biz cazıyız' mesajını ulaştırmak istiyoruz" dedi.





Bostan, festivalle kadınların sorunlarına değinmeye çalışacaklarını ifade ederek, "Kadın savaş, kadın doğa ilişkisini, kadının kentteki yoksulluğunu, emeğinin görülmezliğini, medyadaki cinsiyet ayrımcılığını ve tabi ki kadına yönelik şiddeti dile getiriyoruz. Bunları anlatmak için sanatı kullandığımız bir festival düzenledik" diye konuştu.




 

Festivalin, kadın temalı çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle hazırlandığını anlatan Bostan, kadınların festival alanını adeta düğün mekanı gibi mutlulukla oluşturduklarını sözlerine ekledi. Festival kapsamında panel, söyleşi ve film gösterimi düzenlendi, tiyatro oyunu sahnelendi…







Adres
: Yavuz Selim Bulvarı Cumhuriyet Mahallesi Özgür Caddesi No:16 Ortahisar /TRABZON
Telefon
: +90 (0462) 600 64 44
GSM
: +90 (0530) 609 44 64
E-Posta